Tips onderhoud duikmateriaal

De gevolgen van het niet consequent uitvoeren van onderhoud op je duikmateriaal kan groot zijn. Het grootste gevaar is kalkafzetting in en aan de ademautomaat. Dit zorgt voor een aantasting van de chroomlaag aan binnen- en buitenzijde die een goede werking van de ademautomaat in de weg staat. Tijdens een servicebeurt wordt het kalk verwijderd, maar als het verkalkingsproces te lang geduurd heeft, raakt de chroomlaag die de ademautomaat beschermt beschadigd en dat kan er toe leiden dat hij niet meer te repareren is. Ondanks dat je jouw ademautomaat misschien maar een enkele keer gebruikt hebt kunnen deze beschadigingen ontstaan.

Tips voor ademautomaten: Voorkom vocht in je eerste trap door altijd te spoelen met de afsluit dop op de eerste trap gemonteerd en druk tijdens het spoelen nooit de waterloosknop van de tweede trap in. Heb je een DIN automaat, zorg dan voor een hardkunststoffen of metalen afsluitdop die op de DIN aansluiting schroeft. Een DIN afsluit dop die je op de aansluting schuift sluit niet af waardoor je eerste trap tijdens het spoelen volloopt. Verwijder ook af en toe de deksel van de tweede trap en reinig de schroefdraad als dat van toepassing is met een tandenborstel. Hiermee voorkom je dat de tweede trap op enig moment niet meer te openen is. Droog je ademautomaat en sla deze op in een droge omgeving op kamertemperatuur.

Tips voor jackets of trimvesten: Jackets en trimvesten dienen net als ademautomaten gespoeld te worden na gebruik. Ook na gebruik in het zwembad. Juist chloor is een vijand van de luchtdichte ruimtes van jouw jacket. De polyurethaan laag waarmee de binnenzijde van jouw jacket luchtdicht gemaakt is raakt aangetast door chloor en zout. Goed spoelen aan buitenzijde, maar ook regelmatig eens aan de binnenzijde, bij voorkeur met een product als BC life. Let goed op de klitteband sluitingen. Vaak gaat de 'mannetje's' kan van het klitteband vol zitten met zand, gras of haar waardoor het klitteband zijjn functie verliest. Maak het klitteband van je jacket regelmatig schoon met een stevige borstel. Hang je jacket te drogen aan een stevige hanger op een donkere droge plaats op kamertemperatuur.

Onderstaand zie je fotos van achterstallig onderhoud. Soms ziet duikmateriaal er aan de buitenzijde prima uit, maar bij openen zijn wij met ruim 20 jaar ervaring op het gebied van onderhoud van duikmateriaal regelmatig verrast

Onderhoud ademautomaatOnderhoud ademautomaat.Onderhoud ademautomaat

Onderhoud ademautomaatOnderhoud ademautomaatOnderhoud ademautomaatOnderhoud ademautomaat

  • Goed advies, wij duiken ook
  • Premium dealer van alle grote duikmerken
  • De juiste keuze door diverse filter opties